Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Produse bio
La data: 2024-07-23
Poate acesta este motivul din cauza căruia grișul nu avea, până de curând, locul lui bine definit în planul nostru alimentar. Cu toate acestea, în ultimul timp, grișul a cunoscut un adevărat proces de renaștere, devenind clar că grișul poate să fie folosit într-o sumedenie de moduri, oferind o bucătărie diverisificată.
a) Obținere
Grișul este un produs care se obține în urma procesului de măcinare, rezultând după prima mărunțire a boabelor de cereale. În cadrul acestui proces se obține și se separă materia primă pentru făina, griș și părți de coji cu germeni. Consistența grișului se datorează unuor structuri proteice ale grâului care sunt tinuțe împreună de niște corpuri de amidon.
Aceste structuri speciale sunt mai tari decât partea bobului de grâu din care se obține făina, având niște dimensiuni între 300 und 1000 μm. După procesul de măcinare, grișul cernut printr-o sită și separat de particulele de făină. Dacă grișul nu este folosit direct, este măcinat mai departe până la obținerea făinii. Pe lângă acest tip de griș, mai există grișul fin care se obține din structuri proteice cu o dimensiune între 150 și 300 μm.
b)Valoarea nutrițională.
Valoarea nutrițională depinde de tipul de cereale care sunt folosite. Mai mult decât atât, contează și este important și conținutul de minerale. Spre deosebire de alte sortimente de grișuri de la alți producători, Spielberger înclude în materia primă pentru griș și germeni și părți de coji. Denumirea de griș integral este una mai mult empirică , căci nu toate componentele boabelor de cereale sunt folosite, căci se renunță la componentele necesare obținerii făinii.
c) Utilizarea grișului
Grișul este un ingredient foarte versatil din care se poate o sumedenie de preparate din diferite tipuri de griș: