Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Produse bio
La data: 2021-10-29
Cofeina este o substanta gasita in mod natural in diferite plante care stimuleaza activitatea nervoasa. Semintele negre ale fructului de guarana contin cel mai ridicat continut de cafeina din lume si sunt, prin urmare, un adevarat super-fruct! Semintele cu gust amar au continut de cofeina de 4-8 cand sunt uscate. Alte plante cu (o multime) de cofeina naturala includ cafeaua ( pana la 1,3), ceaiul mate (pana la 1,7%), nuca de kola (pana la 3,5%), ceaiul verde si negru (pana la 5%).
Comparativ cu cafeaua, continutul de cofeina este de trei pana la patru ori mai mare, motiv pentru care guarana este supranumita "liana cu cofeina". In plus, efectul este mai bland decat in cazul cafelei conventionale. In timp ce cafeaua revigoreaza imediat dupa ce ati baut, dar nivelul cofeinei scade rapid din nou dupa aceea, cursul actiunii este diferit cu pudra de seminte de guarana. In primul rand, organismul trebuie sa descompuna taninurile continute in guarana, astfel incat cofeina sa aiba efect. Ca urmare, efectul revigorant apare mai tarziu, dar dureaza si mai mult. Efectul revigorant poate dura 4 pana la 6 ore, dar efectul este individual pentru fiecare persoana.
Brazilienii mesteca deseori semintele de guarana in timpul zilei/serii pentru a ramane in forma. Semintele de guarana sunr, prin urmare, un tovaras constant in buzunarele multor compatrioti – fie in timpul zilei la serviciu, fie seara pentru o petrecere. Coaja semintelor uscate este crapatacu dintii si apoi indepartata cu degetele. Dupa mestecarea scurta a miezului, efectul incurajator vizibil apare relativ rapid. Are un gust cam amar, dar face minuni! Desigur, pulberea se foloseste nu numai pura, ci si in multe preparate si alimente. Asadar, brazilienii din interior par sa iubeasca cu adevarat fructele! Pudra de seminte de Guarana a devenit o parte indispensabila a popularului castron de açaí din Brazilia si nu intamplator bautura racoritoare nationala braziliana este preparata cu guarana: Guarana Antarctica.
Planta de guarana este o liana din bazinul Amazonului apartinand familiei de arbori de sapun si urca in mod natural pana la 10m ca planta urcatoare sau liana in mijlocul junglei si, astfel, bine protejata intre alte plante. Mai presus de toate, le place sa urce in copaci intr-o forma cretata.
Plantate de oameni, plantele tind sa ia o forma de arbust stufos. In agricultura de astazi, rasadurile sunt, de asemenea, protejate cu frunze de la alte plante, astfel incat sa nu fie expuse direct la soare si precipitatii. Sisteme precum Fairttrade controleaza faptul ca nu este taiata nici o padure tropicala pentru cultivarea guaranei, de exemplu in Braziliana si ca plantele sunt cultivate numai in culturi mixte.
Quaramis, un trib sud-american, descopera fructul. Cu secole in urma, semintele de guarana erau uscate la soare si macinate in pulbere pe limba aspra a pestelui Piraccucu. Dizolvata in apa, a fost creata o bautura racoritoare, care a dat putere si rezistenta vanatorilor de cateva zile. Poporul Amazon le-a numit Warana (rodul tineretii). Din aceasta, cuvantul guarana s-a dezvoltat in timp. Potrivit legendei, un ochi a izvorat din ochii unui frumos rezident care le ofera femeilor si barbatilor putere, frumusete si o viata lunga.
Populatiile indigene din bazinul Amazonului au folosit deja pasta de guarana intr-o varietate de moduri in medicina lor, deoarece se spune ca guarana are un efect usor de scadere a febrei, printre altele. Se spune, de asemenea, ca semintele au un efect stimulator asupra sistemului cardiovascular si se spune ca maresc rezistenta chiar si cu slabiciune fizica. In plus, consumul de seminte atenueaza senzatia de foame si sete. In Brazilia, guarana este, de asemenea, cunoscuta pentru pentru cresterea potentei si promovarea unei vieti sexuale pline de viata.