Favorite

Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont

închide

Lucruri de stiut, intrebari si sfaturi despre zahar

Lucruri de stiut, intrebari si sfaturi despre zahar

Publicat în: Sfaturi bio
La data: 2021-07-09

Fără zahăr, viața ar fi doar pe jumătate la fel de dulce. Chiar este așa? Zahărul este unul dintre subiectele majore în nutriție. Există cărți, dezbateri media sau rapoarte de teren despre postul de zahăr. Ca de exemplu, cărți cu titluri precum „Zahăr, ucigașul secret” (Anna Cavelius) sau „Moarte dulce” de Gary Taubes.

În timp ce grăsimea a fost considerată vinovata numărul 1 pentru ingrasarea oamenilor de mai mulți ani, acum începem să aflăm că zahărul este probabil una dintre cauzele majore ale adipozei. Prea mult zahăr nu numai că provoacă obezitate, dar ne si îmbolnăvește. Se presupune că zahărul este responsabil pentru cariile, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile hepatice și multe altele. Mai mult, se crede că zahărul ne reduce capacitatea intelectuala.

Este zaharul cu adevărat atât de periculos ? Dacă acest lucru este adevărat, de ce ne place atât de mult să mâncăm dulciuri?

Patru teorii cu privire la motivele pentru care consumăm alimente dulci și de ce este atât de dificil pentru mulți oameni să trăiască fără dulciuri

Teoria 1:
Ne nastem cu pofta de dulciuri
Fătul uman preia deja zahăr cu lichidul amniotic. Laptele matern conține aproximativ 6% lactoză. Aceasta pune bazele gustului nostru pentru dulciuri atunci când suntem adulți. Un gust dulce ne dă senzația de confort și ne îmbunătățește starea de spirit.

Teoria 2:
Genotipul
Deja strămoșii noștri care trăiau ca vânători și culegători, includeau boabe dulci și fructe în dieta lor zilnică. Un instinct bun a fost esențial pentru supraviețuire, urmând regula generală: „mâncarea dulce nu este otrăvitoare”. În plus, persoanele care aveau acces la alimente bogate în energie aveau un avantaj de supraviețuire față de alte persoane.

Teoria 3:
Combustibil pentru creierul nostru
Zaharul este o sursa importanta de energie. Creierul nostru are nevoie de multă energie, deoarece se află într-o fază de creștere constantă pe tot parcursul vieții. Deoarece depozitele de carbohidrați sunt limitate, concentrația se deteriorează adesea atunci când nivelul zahărului din sânge scade sub o anumită concentrație. Consumul de energie sub formă de zahăr ajută rapid la compensarea acestui lucru.

Teoria 4:
Dulciurile te fac fericit și imbunatatesc starea de spirit
Zaharul este o sursa importanta de energie. Creierul nostru are nevoie de multă energie, deoarece se află într-o fază de creștere constantă pe tot parcursul vieții. Deoarece depozitele de carbohidrați sunt limitate, concentrația se deteriorează adesea atunci când nivelul zahărului din sânge scade sub o anumită concentrație. Consumul de energie sub formă de zahăr ajută rapid la compensarea acestui lucru.

 

Cum pot reduce consumul de zahăr?

 

Bernhard Munding este membru al echipei naționale a tinerilor bucătari germani de mai mulți ani și a fost premiat de trei ori cu titlul de „bucatar campion mondial”. Astăzi administrează Adler Country Inn din orașul Frechenried din regiunea Allgäu și o afacere de catering.
Pentru Rapunzel a adunat câteva sfaturi despre cum să reducem consumul de zahăr în viața de zi cu zi.

  • nu încercați să vă înțărcați de la zahăr, ci folosiți zahărul conștient!
  • diluați băuturile dulci cu apă.
  • aproape toate rețetele pot fi preparate cu 20% mai puțin zahăr.
  • este mai bine să beți din când în când un pahar cu apă, în locul unui pahar cu alcool.
  • citiți informațiile nutriționale de pe ambalajele cu alimente.
  • evitați produsele de confort. De exemplu, puteți pregăti cu ușurință sosuri delicioase pentru salată acasa!

 

Discutii uzuale: zahărul și efectele sale

Îndulcitori îndoielnici
Deoarece zahărul a intrat in centru atentiei, un număr tot mai mare de producători, în special producătorii de alimente convenționale, oferă produse cu conținut redus de zahăr. Când consumați astfel de produse, asigurați-vă că aruncați o privire atentă pe lista ingredientelor: în multe produse, de asemenea si în produsele destinate copiilor, zahărul este pur și simplu substituit cu zaharină. Deși îndulcitorii zaharinei sunt săraci în calorii, totuși pot spori pofta de dulciuri. În mod normal, gustul dulce semnalează organismului că vor urma alimentele hrănitoare. Cu toate acestea, dacă dulciurile nu sunt înlocuite de mâncarea hrănitoare, s-ar putea dezvolta o poftă de mâncare - și toate caloriile care au fost economisite cu zaharină vor fi reluate.

Zahăr ascuns în produsele alimentare
Zaharul din alimentele procesate are multe nume diferite. Aveți grijă la ingredientele care au -oza sau -sirop în sufixul final, deoarece aceste ingrediente conțin zahăr. Glucoza, fructoza și siropul de maltoză sunt preparate fie cu amidon de porumb, de grâu sau de cartofi. Conținutul lor caloric seamănă cu conținutul caloric al zahărului. Dextroza este adesea fabricată industrial din amidon. Maltrodextrina este fabricată din amidon și este un amestec de diferiti carbohidrați. Descrierea „îndulcitor natural din fructe” poate părea sănătoasa, dar conține un amestec de glucoză și fructoză. Efectele sale pot fi comparate cu efectele zahărului rafinat de uz casnic.

Sunt toate zaharurile la fel?
Cum diferă zahărul alb rafinat de zahărul din trestie integrală sau zahărul din trestie, numit și zahăr brut din trestie? Zahărul rafinat de uz casnic îndulcește mesele - atât. Zaharul alb nu are minerale și nici oligoelemente. Prin urmare, putem dispensa cu ușurință fără a suferi deficiențe.
Zaharul din trestie integrala Rapadura este fabricat din suc de trestie de zahar. Pentru acest proces, trestia de zahăr curățată este zdrobită. În moara de zahăr, trestia de zahăr zdrobită este presată și sucul rezultat din trestie de zahăr este filtrat și încălzit. Sucul se agită până se cristalizează și se îngroașă. Apoi, sucul de trestie de zahăr este uscat și măcinat. Rapadura este fabricat în mod tradițional fără rafinare. Ingredientele naturale și mineralele care se găsesc în trestia de zahăr sunt în mare parte conservate.

zahar bio rapadura


Pentru producerea zahărului de trestie Cristallino, sucul de trestie de zahăr îngroșat este cristalizat prin adăugarea de cristale de zahăr. Centrifugarea ulterioară separă cristalele de zahăr de melasă. O parte din melasă rămâne în produs și conferă zahărului din trestie culoarea aurie tipică. Zaharul din trestie Cristallino contine si multe substante valoroase din trestia de zahar.

zahar bio cristalino

 

Satisfacerea apetitului pentru dulciuri într-un mod sănătos
Există multe alternative sănătoase care pot satisface pofta de dulciuri. Fructe proaspete sau uscate, de exemplu - fie pure ca ronțăieli sau cu iaurt, brânză de caș sau muesli.
Îndulcitorii alternativi realizați cu fructe, flori sau cu seva copacului au multe avantaje în comparație cu zahărul alb. Acestea conțin mai puțin zahăr, dar au un gust mai dulce decât zahărul, prin urmare pot fi utilizate mai economic.

sirop de cocos bio


Siropul de flori de cocos și siropul de arțar conțin adjuvanți naturali maltol și etil maltol care sporesc senzația de dulceață. Acest lucru se aplică și siropurilor de fructe cu fructoză, deoarece fructoza are cea mai mare putere de îndulcire. Siropul de caise este special - are cel mai scăzut conținut de zahăr, dar prezintă în continuare o dulceață fructată. Dulceața sa se datorează concentrației de sorbitol. Sorbitolul este un alcool de zahăr care are un gust la fel de dulce ca xilitolul (zahărul de mesteacăn), dar are mai puține calorii (2,4 kcal / g) decât o cantitate egală de zahăr și / sau zaharoză (4 kcal / g).

indulcitor bio xylit


În comparație cu zaharurile precum glucoza și zaharoza, metabolizarea sorbitolului nu necesită insulină. Indulcitorii de fructe au, prin urmare, un indice glicemic mult mai mic decât zahărul alb.

Dozajul este important
Dulciurile joacă un rol important în dieta noastră. Când consumați dulciuri, se aplică regula generală: depinde de doză! De aceea este important să consumăm zahăr în mod conștient. Încearcă să nu renunți complet la zahăr, ci să-ți adaptezi consumul de zahăr la stilul tău de viață - în contextul unei diete bine echilibrate și în combinație cu exerciții fizice suficiente. Dacă urmați acest principiu, vă puteți răsfăța și cu dulciuri din când în când.
Cu respectarea consumului de zahăr, măsura este de asemenea, decisivă. Cifrele actuale ale consumului de zahăr sunt uluitoare, totuși: în 1950, germanul mediu consuma 28,1 kg de zahăr pe an - astăzi, această cantitate a crescut la aproximativ 36 kg. În ultimii 150 de ani, consumul de zahăr a crescut chiar de douăzeci!

Pofta de zahăr crește
Din anii 1990, procentul copiilor supraponderali a crescut cu 50%. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește despre o „epidemie de obezitate” și și-a actualizat ghidul. În acest ghid, OMS recomandă ca consumul zilnic de zahăr gratuit să se ridice la doar 10% - sau mai bine chiar la 5% - din aportul zilnic total de alimente. 5 la sută este egal cu 25 de grame sau 6 lingurițe. Zahărul gratuit descrie cantitatea de zahăr care se adaugă la mese în timpul preparării sau gătitului sau care se adaugă în timpul procesării alimentelor. Sunt excluse cantitățile de zahăr care se găsesc în mod natural în fructe, legume sau lapte. Noua orientare a OMS își propune să oprească creșterea la nivel mondial a obezității - și să scadă riscul de diabet sau boli cardiovasculare.

Zaharul este un ingredient comun in produsele alimentare procesate. În băuturile răcoritoare, iaurtul cu fructe, pâine, cârnați, sosuri sau produse de convenție - zahărul poate fi găsit peste tot. Aruncați o privire atentă pe partea din spate a ambalajelor alimentare și studiați valoarea nutrițională a unui produs, pentru a afla despre conținutul lor real de zahăr.

Promoții produse bio

-5%

0.00 din 0 voturi

Ketchup de tomate bio Dennree, 500ml

24.2223.01 lei

adaugă în coș
-10%

0.00 din 0 voturi

-5%

5.00 din 1 vot

Unsoare vegetala cu ceapa bio Dennree, 150g

15.4814.71 lei

adaugă în coș
-15%

0.00 din 0 voturi

Suc de mere cu mango bio Dennree, 1L

18.3715.61 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 2 voturi

-5%

0.00 din 0 voturi

-10%

0.00 din 0 voturi

Sticksuri lungi cu susan bio Huober, 150g

13.6312.27 lei

adaugă în coș
-15%

5.00 din 2 voturi

Napolitane cu vanilie bio Rapunzel, 100g

15.0512.79 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 7 voturi

Suc de morcovi vegan bio Dennree, 500ml

8.207.79 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 1 vot

Crutoane vegane bio Rapunzel, 150g

15.2314.47 lei

adaugă în coș
-10%

5.00 din 1 vot

Passata Rustica bio Rapunzel, 680g

16.1914.57 lei

adaugă în coș
-25%

0.00 din 0 voturi

© 2013-2024 Biogama Distribution SRL
Magazin certificat Ecologic RO-ECO 008