Favorite

Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont

închide

Orzul bio

Orzul bio

Publicat în: Produse bio
La data: 2021-03-12

Ca aliment, orzul a fost dat uitarii in ultimi ani. Normal se cunoaste mult mai mult decat doar ca este materia prima a celei mai iubite bauturi din Germania: berea. Iar asta este nedrept pentru acest aliment deoarece el are multe de oferit in ceea ce priveste gustul si fiziologia nutritionala.

Cultivare si origine
Dupa graul cu un singur bob, orzul este unul dintre cele mai vechi cereale cultivate. Geografic, este mai raspandit decat oricare alta cereala. Zonele de crestere nu sunt doar cele cu clima moderata. Chiar si in zonele aride, ca de exemplu Etiopia, sau la atitudini mari pana la 4000 metri, ca in Tibet, creste aceasta cereala. În timp ce în unele regiuni există aproximativ 300 de zile între însămânțare și recoltare, orzul in Tibet este facut dupa doar 60 zile. Aceasta perioada se datoreaza si existentei a mai multe soiuri de orz. Zonele de origine ale orzului se află în Orientul Mijlociu și Balcanii de Est. În Evul Mediu, orzul era apreciat în primul rând ca furaj în Europa Centrală. În special, a cucerit solurile mai puțin fertile și locațiile cu anotimpuri de creștere mai scurte. In agricultura ecologica, orzul joaca un rol important, deoarece crește și pe soluri mai puțin fertile și este deosebit de important în rotația culturilor.

Prelucrare
Bobul de orz este crescut ferm impreuna cu invelisul sau necomestibil. Cojile sunt îndepărtate pur mecanic. Boabele sunt frecate între doi așa-numiți cilindri de smirghel până când se scot cojile. Acolo vor ramane bineinteles si parti ale germenilor valorosi. Pe aceasta cale, se obtin globule de amidon lustruite, arpacasul, care pot fi transformate acum in diverse feluri de mancare sau produse. In functie de cat de intesiv este procesul de slefuire, ramane mai mult sau mai putin din pelicula bogata in fibre a semintelor. În industria alimentară convențională, sunt cunoscute perlele de arpacas foarte usoare. În moara noastră de cojit, boabele de orz sunt măcinate ușor, astfel încât o mare parte a membranei semințelor să fie păstrată. Cu toate acestea, răsadul este atât de grav deteriorat de prelucrare încât orzul decojit nu mai poate germina.

Soiuri speciale
Cu orzul gol este diferit. Contine in continuare toate componentele valoroase.Este un soi vechi care a fost special crescut pentru cultivarea ecologică, ale cărui coji cad complet în timpul treierării. Acest lucru evită stresul mecanic asupra boabelor și orzul dezgolit își păstrează capacitatea de germinare completă. Partenerii noștri de cultivare cultivă soiuri biodinamice de orz gol care au fost special crescute de Centrul de cercetare pentru creșterea cerealelor Darzau pentru condițiile agriculturii ecologice. Sunt deosebit de potrivite pentru locații ușoare și au un bob galben deschis.
Sunt deosebit de rezistente la boli.

Importanta nutritionala
In comparatie cu grâul, orzul este relativ scăzut în gluten, dar nu este fără gluten. Orzul este bogat in vitamine si minerale. Ar trebui subliniat si conținutul ridicat de fibre, în special beta-glucan. Fibrele solubile din bob se leagă de până la 40 de ori greutatea sa în apă și se umflă în consecință.
Se leagă si alti acizi biliari și ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, beta-glucanii sunt foarte benefici pentru o floră intestinală pozitivă. Orzul are proprietăți excepționale de formare a mucusului. Formează un strat protector în tractul digestiv. Prin urmare, este recomandat ca aliment dietetic pentru bolile gastro-intestinale.

Din punct de vedere antroposofic, orzul are o dublă eficacitate. Proprietățile bune de malț, care sunt utilizate și în fabricarea berii, afectează procesul zahărului.Die schon äußerlich erkennbare intensiven Grannenbildung zeigt die enge Verwandtschaft zum Kiesel. Prin urmare, orzul stimuleaza în principal creierul cu sistemul nervos, precum și metabolismul și mușchii.

grau bio 


Utilizare

Orzul era un aliment important, mai ales in perioada postbelica. Datorită valorii nutritive ridicate și a bunei digestii, a fost în mod regulat la meniu. Din păcate, acest lucru a fost uitat în ultimii ani. Supa de orz este un fel de mâncare gustoasă și prietenoasa cu stomacul. Orzul de orz - asemănător orezului risotto - poate fi preparat și într-o farfurie cu cereale. Datorită conținutului scăzut de gluten, numai făina de orz nu poate fi coaptă în pâine. Prin adăugarea a cel puțin 40% grâu sau făină de spelta, se poate coace o pâine gustoasă și sănătoasă. În muesli sau ca terci, fulgii de orz îi conferă un gust special. Mai presus de toate, însă, asigură o bună toleranță. Un terci de orz este ideal ca supliment nutritiv după boli gastro-intestinale. Digestibilitatea orzului poate fi îmbunătățită și mai mult prin umflare sau prăjire. Aceasta este folosită de exemplu în Tibet, unde tsampa este un aliment important de bază. Aceasta este o făină făcută din boabe de orz prăjite.
Apa de orz este cunoscută și ca remediu din cele mai vechi timpuri. Boabele de orz sunt fierte cu apă și apoi cernute. Iarba de orz este deosebit de bogată în substanțe nutritive. Se scoate din orz gol și apoi se folosește în smoothie-uri, salate sau ca adaos de ierburi la mâncărurile cu legume.

Promoții produse bio

-5%

0.00 din 0 voturi
-10%

5.00 din 1 vot
-5%

5.00 din 9 voturi
Mei bio Dennree, 1kg

23.4422.27 lei

adaugă în coș
-10%

0.00 din 0 voturi
Sapun lichid cu galbenele Sonett, 300ml

38.8834.99 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 1 vot
Otet balsamic de rodie bio Byodo, 250ml

37.8535.96 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 4 voturi
-30%

5.00 din 7 voturi
Boabe azuki bio Rapunzel, 500g

24.9117.44 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 4 voturi
© 2013-2024 Biogama Distribution SRL
Magazin certificat Ecologic RO-ECO 008