Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Produse bio
La data: 2023-02-15
Allos Amaranth Knäcke Natur este o pâine crocantă, pufoasă și crocantă, făcută din făină de secară și făină integrală de amarant. Datorită procesului delicat de prăjire cu gheață, în care aerul rece este suflat în aluat, pâinea crocantă este deosebit de aerisită.
Nicăieri nu există atât de multe gustări ca în Suedia. În medie, fiecare suedez mănâncă aproximativ 17 kg de dulciuri pe an. Aceasta este aproape de două ori mai mult decât în restul Europei. Sâmbătă ("Lördag"), ziua tradițională a gustărilor ("godisdag"), se mănâncă foarte mult. Termenul "godis" se referă la dulciuri mici, cum ar fi gume de fructe, caramele, bomboane și ciocolată. De obicei, acestea sunt vândute din recipiente deschise și umplute în pungi de hârtie cu ajutorul unor lingurițe. În acest fel, fiecare își poate alcătui un amestec individual. Tradiția "Lördagsgodis" (dulciurile de sâmbătă) a luat naștere în anii 1950. La acea vreme, stomatologii și guvernul au recomandat limitarea consumului de zahăr la o zi pe săptămână pentru copii. Această măsură a fost menită să îmbunătățească sănătatea dentară a populației pe termen lung. Multe familii au urmat această recomandare și au cumpărat dulciuri doar sâmbăta. Chiar și astăzi, cumpărarea de "Lördagsgodis" este un ritual fix de sâmbătă pentru mulți suedezi.
Dar vă puteți răsfăța cu câteva "Lördagsgodis" și în timpul săptămânii. În Suedia, ziua de miercuri este considerată "lillördag" (sâmbăta mică). Iar în nordul îndepărtat, oamenii nu sunt atât de stricți în serile de miercuri. Mulți ies în oraș, beau ceva mai mult și nu se abțin nici de la "dumnezei". Pentru majoritatea suedezilor, însă, a renunța la dulciuri timp de o zi nu este o problemă. Cafeaua este o altă poveste. În medie, aceștia beau cel puțin patru cești de cafea pe zi. Doar vecinii lor din Finlanda au un consum de cafea și mai mare.
În afară de cantitatea enormă de cafea și de dulciuri, bucătăria suedeză este destul de populară. În mod tradițional, constă în principal în gătit în mediul rural, cu multă pâine, cârnați, brânză, carne și pește. Singurele feluri de mâncare tipic suedeze care au devenit cunoscute la nivel internațional sunt köttbölla (chiftele) și pâinea crocantă. Aceasta din urmă este denumită de obicei, în mod colocvial, doar "crispbread". Numele pâinii bogate în fibre a fost derivat din "knäcka" (a crăpa). În Suedia, pâinea crocantă se făcea deja de peste 500 de ani. Pe atunci se cocea doar de două ori pe an, după recoltă și la începutul primăverii. Pâinea crocantă se coace foarte fierbinte, dar numai pentru scurt timp, și apoi se usucă. Când este gata, nu conține aproape deloc apă. Acest lucru îl face deosebit de durabil. În secolele anterioare, "pâinea crocantă" era esențială pentru proviziile de iarnă ale multor săteni. Și chiar și astăzi, peste 85% din gospodăriile suedeze au întotdeauna un pachet de "Knäcke" în casă - pentru orice eventualitate.