Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Stiri din bio
La data: 2025-02-07
Ce alimente se pot congela pentru un termen mai lung de valabilitate ?
Există o serie de alimente ce se pretează pentru a fi conservate prin înghețare. Unele dintre acestea sunt frunzele de salată, roșli, castraveții. ridichile și ceapa crudă. De asemenea se pot congela diferite sortimente de fructe (banane și mere), torturi cu diferite creme, cu iaurt sau cu quark, dar și prăjitura de fructe cu jeleu. Există și o regulă de aur, ci anume că de preferat este să se evite pe cât se poate înghețarea fructelor și legumelor care au proprietatea de-a reține o cantitate mare de apă. Prin înghețarea în congelatoarele de casă, se formează cristale lungi de gheață care străpung peretele celular. Din acest motiv, în momentul în care sunt scufundate apa iese din ele, iar calitatea inițială a produsului se pierde.
Ce este și ce se înțelege prin arsură de înghețare ?
Datorită timpului de lung de depozitare se poate întâmpla ca un produs ce a fost înghețat să sufere o așa numită ” arsură de înghețare”, cu efecte de reducere a calității și de schimbare a gustului. Cum puteți să vă dați seama dacă produsul ales de dumneavoastră prezintă așa ceva ? Se poate remarca prin modificări de culoare, prezența unor pete de culoare ce pornesc de la alb și ajung până la maro, și de consistență, marginea uscată. De ce întâmplă acest lucru ? Principala cauză este contactul cu aerul, datorat procesului neadecvat de ambalare.
Care este procesul corect de congelare ?
Pentru a putea păstra calitatea produsului se recomandă ca produsele să fie înghețate prin liofilizare. Procesul de înghețare presupune o temperatură de cel puțin -18 grade Celsius. În funcție de adjustările și capabilitățile aparatului, temperatura poate să fie scăzută până la - 24 de grade. Termenul de valabilitate trebuie să fie marcate adecvat pentru a putea fi sigur că acesta este vizibil. Ce termen au produsele congelate ? Valabilitatea acestora depinde în primă fază de conținutul de grăsimi, deoarece acele produse cu un conținut ridicat de grăsimi au un termen de valabilitate de maxim 6 luni, în timp ce celălalte produse nu pot să aibă un termen de valabilitate mai mare de 18 luni. Produsele trebuie ambalate astfel încât să se evite formarea cristalelor de gheață care cauzează ”arsura de înghețare”. Tocmai pentru a evita acest fenomen se recomadă să se foloseasca ambalaje groase și înguste.