Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Stiri din bio
La data: 2024-10-15
1. Origine
2. Prelucrare
Pentru obținerea semințelor, dovleacul este secționat și semințele ulterior extrase. Într-un dovleac putem regăsi un număr impresionant de semințe, undeva până la 100 de semințe. Următoarea etapă constă în spălarea semințelor și uscarea acestora la o temperatură de maxim 70 de grade Celsiuis. După aceea se curăță ușor cu buretele resturile de pelicule. În urma unor experimente s-a observat faptul că unele semințe mai sunt parțial capabile să germineze. Pentru obținerea uleiului din sâmburi de dovleac acestea sunt în plus și prăjite. Prin procesul de prăjire uleiul din sâmburi se separă de proteine, dar contribuie și la obținerea specifică a uleiului de dovleac.
3. Valori nutriționale
Sâmburii de dovelac au un conținut de grăsimi de 45%. Majoritatea sunt grăsimile mononesaturate și polinesaturate. Conținutul de proteine este de 35%. Semințele de dovleac mai conțin pe deasupra multe minerale: potasiu, magneziu, calciu, dar și vitamina A, vitamina B și vitamina E. În medicina naturistă sâmburii de dovleac au fost folosiți pentru tratarea afecțiunilor de prostată și a problemelor cu fierea. Datorită faptului că stiința a evoluat, s-a putut demonstra că aceste beneficii se datorează fitosterinelor pe care dovleacul le conține.
4. Întrebuințare
Semințele de dovleac sunt apreciate și folosite în special la obținerea mâncărurilor cu aroma de nuci cu ulei. Sunt potrivite dacă sunt încorporate în salată sau se pot folosi într-o altă sumedenie de moduri. Se pot folosi în diferite rețete de produse coapte, dar sunt și un ingredient delicios în musli sau în supe. Pentru a reuși să le potențiați aroma îi puteți prăji pentru scurt timp îniante, nu este necesar ulei.