Favorite

Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont

închide

Sucul si efectele lui asupra greutatii

Sucul si efectele lui asupra greutatii

Publicat în: Sfaturi bio
La data: 2021-08-06

Studiile umane ale Universitatilor din Hohenheim si Kiel arata ca un pahar de suc la o masa nu provoaca cresterea in greutate. In plus, sucul reduce semnificativ nivelul de acid uric.

Multa guta si supraponderalitate – de cativa ani, bauturile cu zahar sunt un factor al acestor probleme in tarile industrializate. Nu sunt afectate doar limonadele indulcite, ci si sucurile de fructe. Oamenii de stiinta de la universitatile din Kiel si Hohenheim din Stuttgart au aflat acum in doua studii umane ca acest lucru nu este justificat. Consumul regulat de suc de portocale poate reduce chiar nivelul acidului uric si astfel poate contracara guta. Consumat alaturi de mese, cercetatorii nu au putut, de asemenea, sa observe o crestere in greutate din cauza sucului de fructe. Prin urmare, recomanda un pahar de suc de fructe pe zi, deoarece acesta contine in mod natural nu numai zahar, ci si vitamine, polifenoli, minerale si fibre si reprezinta astfel un supliment valoros al dietei.

A fost o schimbare de la Paulus la Saulus: Cu doar cativa ani in urma, sucurile de fructe erau considerate sanatoase; astazi sunt alungate din unele gradinite si scoli elementare. Motivul: continutul ridicat de zahar total, care poate tine cu siguranta ritmul cu multe bauturi racoritoare. Pentru unii nutritionisti, acestia sunt, prin urmare, la fel de nesanatosi ca bauturile cola.

Asta a spus prof. Dr. Reinhold Carle de la Universitatea din Hohenheim si prof. Dr. Anja Bosy-Westphal de la Christian-Albrechts vrea sa verifice. Nutritionistii au efectuat doua studii umane, in care 26 de voluntari tineri si sanatosi si-au acoperit 20% din necesarul zilnic de energie, fie cu cola decofeinizata, fie cu suc de portocale timp de doua saptamani.

"Pentru suc, majoritatea subiectilor au consumat in jur de 1.2 litri, iar pentru cola aproximativ un litru pe zi", explica prof. Dr. Med. Carle. In sensul unui asa-numit studiu cross-over, a existat o faza de levigare de o saptamana pentru participanti dupa primele 14 zile, apoi bautorii de suc de portocale au trecut la cola si invers.

 sucul bio

Impotriva gutei: sucul de portocale scade nivelul acidului uric

In primul studiu, accentul a fost pus pe modul in care cola sau sucul de portocale afecteaza acidul uric, care este responsabil pentru cresterea incidentei bolii de guta in tarile industrializate. Rezultatul: "Chiar si cu acest consum foarte mare, sucul de portocale, spre deosebire de cola, nu a afectat metabolismul glucozei, iar nivelul acidului uric a fost chiar redus semnificativ" explica nutritionistul prof. Dr. Med. Bosy-Westphal.

Reducerea nivelului de acid uric a fost cea mai evidenta la niveluri initiale mai ridicate. "Pentru efectul de scadere a acidului uric al sucului de portocale este luat in considerare atat aportul de vitamina C al sucului, cat si continutul sau de flavonoide, in special hesperidina", a spus expertul.
Deoarece vitamina C promoveaza excretia acidului uric, motiv pentru care ar putea contribui consumul regulat de suc de portocale pentru prevenirea cresterii nivelului de acid uric (hiperuricemie). Acest efect fusese deja demonstrat pentru hesperidina in experimentele pe animale. "Si daca cristalizarea acidului uric in articulatii si tesuturi este inhibata, acest lucru la randul sau poate preveni dezvoltarea gutei", concluzionanad prof. Dr. Med. Bosy-Westphal.

-5%
Nectar de coacaze negre bio Hollinger, 1L

30.0228.52 lei

adauga în coș

Grasimea corporala: nu creste din cauza sucului consumat alaturi de o masa

In cel de-al doilea studiu, voluntarii si-au acoperit, de asemenea, 20% din necesarul zilnic de energie cu suc de portocale – dar de data aceasta au consumat mai intai 400 de mililitri de suc de portocale de trei ori pe zi timp de doua saptamani, cealalta data au consumat sucul intre mese.
"Am putut arata ca nici acest nivel foarte ridicat de consum nu a avut efecte negative asupra greutatii corporale – daca sucul nu a fost consumat intre ele, ci a fost baut pentru micul dejun, pranz si cina", relateaza prof. dr. Med. Bosy-Westphal. "Cand este consumat impreuna cu alimente, sucul reduce si adapteaza aportul spontan de energie la masa". Cu toate acestea, atunci cand sunt consumate intre mese, cercetatorii au descoperit o usoara crestere a grasimii corporale.


Cercetatorii recomanda un pahar de suc pe zi
Sucurile de fructe baute impotriva setei ar fi, asadar nerecomandate de Prof. Dr. med. Carle si Prof. Dr. Bosy-Westphal, dar oricum aceasta nu este o practica obisnuita: "Consumul anual pe cap de locuitor de suc de portocale in Germania este de aproximativ 7,5 litri", explica prof. Dr. Med Carle. "Spre deosebire de aceasta , se consuma aproximativ 75 de litri de bauturi racoritoare. Spre deosebire de bauturile racoritoare indulcite cu zahar pe care adolescentii si in special barbatii tineri le consuma in cantitati de pana la jumatate de litru pe zi, sucurile de fructe nu sunt, in esenta, ca un calmant al setei intre ele."
Conform concluziilor rezultatelor studiului, sucul de fructe nu numai ca poate fi consumat in conditii de siguranta in cantitatea obisnuita de consum, dar poate fi, de asemenea, considerat ca un supliment valoros pentru o masa. "Sucul de portocale este o sursa valoroasa de potasiu, acid folic si vitamica C. Contine substante bioactive precum carotenoizi si polifenoli cu o buna biodisponibilitate", subliniaza prof. Dr. Med. Carle. "De exemplu, un pahar de suc de fructe pentru micul dejun poate inlocui una dintre cele cinci portii recomandate de DGE de fructe si legume pe zi."

Societatea Germana pentru Nutritie (DGE) recomanda sa se consume zilnic 250 g de fructe - o cantitate mai mica de 43% dintre germani. Eliminarea consumului de suc de fructe de pe recomandarile DGE ar fi cu 59% sub nivelurile recomandate. "Asta nu ar avea sens", spune prof. Dr. Med. Carle. "Inca din 2015, un studiu al Universitatii din Hohenheim a aratat ca corpul uman absoarbe ingredientele valoroase ale portocalei mult mai bine din sucul de portocale decat din fructe".

Promoții produse bio

-20%

5.00 din 2 voturi
-10%

0.00 din 0 voturi
Pudra proteica vegetala cruda bio Purya, 550g

159.45143.51 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 1 vot
-10%

0.00 din 0 voturi
-10%

5.00 din 3 voturi
-15%

0.00 din 0 voturi
-5%

5.00 din 2 voturi
© 2013-2025 Biogama Distribution SRL
Magazin certificat Ecologic RO-ECO 008