Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Stiri din bio
La data: 2025-03-28
Cele mai vechi zone de cultivare ale susanului se regăsesc în India. Dovezile sugerează faptul că acolo ar fi fost plantat încă din anul 3.000 înainte de Hristos. Se presupune că și ca varianta sălbatică susuanul, pentru prima dată, a apărut în Asia de Sud. În Mesopotania a fost cultivat încă din anul 2.000 înainte de Hristos. Astăzi este cultivat cel mai mult India, China, Africa de Nord și America Centrală. Susanul crește în orice zona care are o climă caldă și uscată.
Susanul de la Spielberger
Susanul de la Spielberger este cultivat în Sekem, Egipt. Aici, în anul 1977, doctorul Ibrahim Abouleish a întemeiat o fermă ecologică Demeter. Acesta a reușit să transforme o porțiune de sol nisipos, aflat la o distanță de 60 de km de Cairo, într-un teren arabil înfloritor. Astăzi se regăsesc acolo diferite culturi care sunt parțial procesate mai departe în locații proprii. Spre sfârșitul anilor 90 Hans Spielberger, tatăl actualului director de la Spielberger, a participat activ la construcția unei mori, a unei mori de ulei, dar și a unei brutării. Pe lângă toate acestea s-au mai implementat diferite proiecte sociale și culturale. Astfel Sekem nu oferă astăzi doar opurtunitatea unui loc de mucă, ci și posibilitatea de formare profesională, servici de sănătate și de culturalizare.
Valoarea nutrițională a susanului
Semințele mici de susan, de culoare maro, ocazional negre conțin un procent de uleiuri între 50-60%. Printre cele mai importante se numără acidul linoleic, un acid esențial cu rol major pentru organismul uman, însă care nu poate să fie sintetizat la nivelul acestuia. Un alt avantaj îl constituie conținutul ridicat în vitaminele B sau conținutul ridicat de selen care este de interes pentru persoanele ce au optat pentru o dietă cu un consum redus de carne, ori care sunt vegani sau vegetarieni. Cea mai mare valoare nutritivă o are susanul nedocrticat.
Prelucrarea susanului
Susanul este cultivat în septembrie. Perioada de recoltă este dificil de estimat, deoarece capsulele în care se coc semințele au tendința de a se deschide în momente diferite, astfel încât semințele sunt împroșcate în toate direcțile. Ca să se evite acest lucru, înaine să se maturizeze, capsulele sunt îndepărtate de la nivelul plantei și ulterior sunt lăsate la uscat. După ce au fost curățate de mai multe ori, semințele de susan sunt ambalate.
Utilizare
Susanul este folosit adesea pentru obținerea unui ulei alimentar sănătos și aromat, a cărui proprietăți sunt apreciate și utilizate în industria cosmeticelor. Semințele de susan pot să fie folosite și în panificație, ca ingredient într-o rețetă de musli, ca ingredient în diferite preparate cu legume sau în diferite cruste. În bucătăria japoneză semințele ușor prăjite de susuan se amestecă cu sare de mare, rezultând condimentul renumit Gomasio. Prin măcinarea atentă a semințelor de susan se obține pasta Tahin.