Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Produse bio
La data: 2021-11-05
Uscarea in aer, in special, este o forma de conservare a alimentelor care economiseste energie. Apa este extrasa din alimente la temperaturi normale ale aerului si fara alimentare suplimentara cu caldura. Procesul este, de asemenea, cunoscut sub numele de uscare. Fructele uscate optim au aproximativ 13-14% umiditate reziduala. Bacteriile mor de sete imediat ce continutul de apa scade sub 35%, multe mucegaiuri sunt terminate doar cu 14%. Dar chiar si intr-un interval de aproximativ 20-25% umiditate reziduala, alimentele pot fi pastrate pentru o perioada mai lunga de timp si se strica sau se muleaza mult mai incet.
Gustul este pastrat si, in unele cazuri, chiar intensificat.
Cum va uscati corect?
Alimentele sunt intinse pe o grila sau un cadru cu lamele sau legata cu snur si expusa la aerul care circula in zilele calde, ferite de ploaie si de lumina directa a soarelui.
Cadrul cu lamele folosit anterior a fost numit cuptor, de unde si numele „dörren”. O zona de depozitare curata, aerisita sau zona de deasupra unei sobe de teracota sunt ideale pentru uscare. O metoda mai putin ecologica este uscarea in cuptor la maxim 50C cu convectie. Pe de alta parte, caldura reziduala dupa coacere sau prajire poate fi folosita bine.
Exista , de asemenea, dezhidratatoare automate speciale de vanzare care ofera si rezultate satisfacatoare la preturi sub 100 euro.
Ce este mai potrivit pentru uscare?
Ierburi, ciuperci, leguminoase (fasole, mazare, linte), fructe (inele de mere, stafide, prune, smochine etc.), cereale.
Desigur, carnea si pestele sunt potrivite si pentru uscare. Cu toate acestea, inainte de a incepe acest experiment, este esential sa obtineti mai multe informatii.