Favorite

Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont

închide

Viata ta FARA GLUTEN cu Werz

Viata ta FARA GLUTEN cu Werz

Publicat în: Sfaturi bio
La data: 2022-01-28

De ce este atât de importantă o dietă integrală fără gluten?
Pentru boala celiacă, alimentele fără gluten reprezintă cheia recuperării. Persoanele cu aceste boli suferă adesea de probleme digestive. Cu toate acestea, prin trecerea la o dietă fără gluten, simptomele dispar de obicei.

Cu toate acestea, multe produse speciale fără gluten sunt foarte rafinate. Acest lucru înseamnă că le lipsesc fibrele alimentare importante, ceea ce, din păcate, poate duce adesea la probleme digestive recurente. Aceste fibre alimentare se găsesc numai în cerealele integrale. De aceea, este atât de important pentru noi să folosim cereale fără gluten din cereale integrale provenite din culturi ecologice controlate.

Werz ca producător de încredere de produse fără gluten
Pentru alimentele sale integrale fără gluten, Naturkorn Mühle Werz a fost primul producător de alimente care a primit Premiul Dr. Rudolf Eberle pentru inovație de succes. Materiile prime și produsele fără gluten sunt testate în mod regulat de un laborator independent.
Toate produsele sunt licențiate de către Societatea Germană de Celiachie. Acest număr de licență se află pe fiecare produs: DE-175-....cu numărul de produs din 3 cifre. De asemenea, Werz a primit de 16 ori premiul Bundesehrenpreis din partea Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii (BMEL). Aceasta este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi o companie din industria produselor de panificație pentru performanțele sale de calitate.

 

Werz se străduiește să obțină o calitate constantă a produselor fără a neglija cultura plăcerii.

 

INTOLERANȚA LA GLUTEN

Boala celiacă, alergia la grâu și sensibilitatea la gluten
Diaree, crampe abdominale, epuizare: intoleranța la gluten se poate manifesta în multe feluri și se poate manifesta sub diferite forme.

Boala celiacă
Boala celiacă este o boală autoimună. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar se întoarce împotriva propriului organism. Aceasta este declanșată de proteina glutenului care se găsește în grâu, orz, secară, spelta, ovăz, spelta verde, emmer, einkorn, urkorn, kamut sau triticale.

La persoanele cu o predispoziție genetică, boala se poate dezvolta la orice vârstă. Chiar și ingerarea celor mai mici cantități de gluten poate provoca o reacție la nivelul intestinului subțire și poate declanșa o inflamație cronică care atacă mucoasa intestinală.

La persoanele sănătoase, mucoasa intestinală este încrețită. Formează așa-numitele vilozități, care măresc suprafața intestinului, astfel încât substanțele nutritive să poată trece rapid din intestin în sânge.



În cazul bolii celiace, membrana mucoasă a intestinului subțire este atacată, iar vilozitățile se aplatizează considerabil (atrofie vilozitară). Acest lucru reduce suprafața de absorbție a nutrienților, cum ar fi proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele și mineralele. Acest lucru duce la o pierdere lentă a funcției intestinului subțire și la simptome de deficiență.

Până la unu la sută din populație este afectată de boala autoimună celiacă, deși majoritatea cazurilor nu prezintă simptome tipice și, prin urmare, nu sunt (încă) diagnosticate. În cadrul familiei, moștenirea bolii celiace este foarte frecventă. La rudele de gradul întâi, frecvența este de zece la sută.

Simptome
Simptomele clasice sunt afecțiunile gastrointestinale, cum ar fi durerile abdominale, greața, vărsăturile, flatulența, diareea sau constipația. La copiii mici, boala celiacă poate fi observată și prin pierderea în greutate, incapacitatea de a se dezvolta, paloare, slăbiciune musculară și pierderea poftei de mâncare. La vârsta școlară, poate duce la o burtă proeminentă, statură mică, defecte ale smalțului dentar și apariția întârziată a pubertății. De asemenea, adulții trebuie să se lupte adesea cu oboseala generală și cu un sentiment permanent de boală. De asemenea, pot apărea modificări ale pielii, nereguli ale ciclului, osteoporoză, anemie, deficiențe de vitamine și edeme.

Diagnosticare
În cazul în care se suspectează boala celiacă, se efectuează anumite analize de sânge. În primul rând, se examinează așa-numiții anticorpi anti-transglutaminază (anti tTG) din clasa IgA, precum și concentrația totală de IgA din ser. Determinarea anticorpilor anti-endomisio (EMA) este la fel de informativă, dar este utilizată mai rar.

Biopsia intestinului subțire
După un rezultat pozitiv la testele de sânge, următorul pas este o biopsie a intestinului subțire. În cadrul acestei proceduri, se prelevează o mică mostră de țesut din intestinul subțire și se analizează la microscop. În cazul în care medicul constată modificările caracteristice, diagnosticul de boală celiacă este confirmat.

Forme de boală celiacă
Boala celiacă tipică, atipică și silențioasă sunt asociate cu o regresie a vilozităților intestinului subțire.
Boala celiacă potențială sau latentă: Rezultatele la nivelul mucoasei intestinului subțire nu sunt remarcabile.

 

Vilozități intestinale

Figura: Vilozități intestinale sănătoase (stânga) și vilozități intestinale deteriorate (dreapta)

ALERGIA LA GRÂU
Alergiile la grâu sunt declanșate de diferite componente proteice, cum ar fi albumina de grâu, globulina și glutenul. Albumina și globulina se găsesc în principal în învelișul exterior al boabelor, iar glutenul în endosperm. O nouă formă de alergie la grâu este WDEIA (anafilaxie indusă de efort dependentă de grâu). Simptomele, care de obicei pun viața în pericol, apar după consumul de grâu în combinație cu un factor declanșator, cum ar fi efortul, sportul, alcoolul sau drogurile.

Simptome
Mâncărimi acute și umflături ale pielii, eczeme până la anafilaxie sau simptome gastrointestinale.

Diagnostic
Dovezile clare ale unei alergii la grâu sunt furnizate de un alergolog care utilizează diferite teste cutanate și de sânge (prick, IgE) și proceduri dietetice. În cazuri individuale, provocarea trebuie să fie efectuată în plus.

Terapie
Grâul și cerealele aferente trebuie eliminate din alimentație. Printre acestea se numără: Cereale, făină, amidon, fulgii, germeni, ulei de germeni, semolă și orz perlat din grâu, spelta, spelta verde (spelta necoaptă recoltată și uscată), einkorn, bicorn (emmer) și kamut.

Promoții produse bio

-10%

5.00 din 2 voturi

-15%

0.00 din 0 voturi

-10%

5.00 din 4 voturi

Musli de fructe bio Rapunzel, 750g

34.0330.63 lei

adaugă în coș
-10%

0.00 din 0 voturi

-10%

5.00 din 1 vot

Sapun cu lavanda si musetel Sodasan, 100g

14.8813.39 lei

adaugă în coș
-20%

5.00 din 8 voturi

-5%

0.00 din 0 voturi

-40%

5.00 din 5 voturi

-5%

5.00 din 5 voturi

Hrisca bio Dennree, 500g

19.4518.48 lei

adaugă în coș
-5%

0.00 din 0 voturi

-10%

0.00 din 0 voturi

© 2013-2024 Biogama Distribution SRL
Magazin certificat Ecologic RO-ECO 008