Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Stiri din bio
La data: 2025-06-03
Pe lângă diferitele noastre produse de îndulcit ( sirop de agave, sirop de curmale, zahăr din flori de cocos sau siropul de orez) am mai adăugat în portofoliul nostru și zahărul din sfeclă. Noi acordăm o atenție deosebită ca materia primă să provină dintr-o zonă cât mai aproape de locația unde este procesată pentru ca distanța de transport să fie mai scurtă. La fel ca și restul îndulcitorilor de la Agava Karin Lang, zahărul de sfeclă este un produs pur vegetal și natural, procesat și îmbuteliat cu multă grijă.
Sfecla de zahăr este o specie vegetală destul de rară, a cărei proprietăți îi permite înmagazinarea directă a zahărului, la nivelul celular. Ea produce zaharoza datorită energiei solare. Cu un conținut de zahăr de 18%, sfecla de zahăr este planta cu cel mai bogat conținut de zahăr din Europa. În timpul procesului de prelucrare a materii prime zahărul este extras din sfeclă prin cristalizare. Zaharoza nu este modificată chimică și nu sunt adăugate alte substanțe sau alți aditivi. Din aceste motive obținerea zahărului consituie un proces desfășurat pe cale economică.
Durata dintre momentul cultivării și cel a al recoltei este de aproximativ 180-210 de zile. Perioada de recoltare se întinde pe parcursul mai multor luni, din septembrie până în luna ianuarie. O sfeclă poate cântări între 700 de grame și un kilogram. În timpul recoltării sfeclei de zahăr se acordă o grijă deosebită ca terenul arabil să nu fie deranjat pe cât se poate. După ce au fost scoase din pământ, sfeclele sunt curățate de resturile de pământ și de pietriș pentru ca ulterior să poată să fie mărunțite într-un proces atent. Din bucățile de sfeclă obținute se extrage zahărul proces ce se bazează pe proprietățile apei. Din acest proces se obține un compus lichid, numit și suc brut.
Acest produs este supus din nou unei filtrări pentru a elimina componentele neesențiale pentru zahărul de sfeclă. Urmează ca sucul să fie îngroșat, până când rezultă un sirop ce conține între 65-70%. În cele ce urmează siropul va fi încălzit pentru a stimula apariția cristalelor prin creștere. La finalizarea acestui proces de separare cristalele sunt curățate delicat cu apă fierbinte. Un kilogram de zahăr se obține în medie din aproximativ șapte sfecle de zahăr. Un alt aspect esențial pentru a garanta calitatea zahărului eco este să nu se maestece materia primă de masă cu cea care provine din agricultură ecologică. Acest fapt este reglementat strict prin procedee interne și calitatea zahărului este verificată prin controale externe periodice.
Zahărul eco de sfeclă nu este doar un ingredient important în diferite rețete, însă culturile ecologice de sfeclă de zahăr sunt benefice mediului înconjurător, stimulând tot odată fertilitatea solului. Multă lume nu cunoaște un aspect important: o plantație de sfeclă produce o cantitate mai mare de oxigen decât o pădure de aceași suprafață. De asemenea, culturiile de sfeclă au proprietatea de a lega mai mult dioxid de carbon decât alte specii ( porumb, grâu și secară). Culturiile de sfeclă aduc beneficii solului, deaorece sfecla este folosită în culturiile de rotație alternativă, mai ales în culturilie de cereale. Scopul principal al agriculturii ecologice este acela de a crea o economie circulară cu cicluri nutritive pe cât se poate de închise și cu culturii rafinate pentru a se asigura un echilibru și diverisitate a recoltelor, astfel încât solulul să rămână sănătos și fructifer.
Diferența majoră dintre zahărul convențional de sfeclă și zahărul ecologic de sfeclă constă în reglementările stricte privind utilizarea ierbicidelor și în procesarea propriu supusă a zahărului. Cei care au optat pentru o agricultură ecologică nu au voie să folosească ierbicide și îngrășăminte minerale care se dizolvăușor. Drept urmare culturille ecologice trebuie curățate de buruieni mecanic și parțial manual. Agricultorii au aaces doar la anumite utilaje de cosit sau uniii dintre acestia sunt nevoiți să folosească coasa de mână, procedeu ce necesită un timp îndelungat. La prelucrare zahărului pot să fie folosite doar compușii prevăzuțăi în convențile agriculturii ecologice. Utilizarea acestor compuși este oricum strict limitată și nu au aceași acțiune ca cei convenționali ( din industria de masă).
Atât zahărul de sfeclă din industria de masă cât și cel ce provine din agricultură ecologică sunt alimente sustenabile. Caracterul susutenabil nu se datorează doar efectelor pozitive pe care le are asupra mediului înconjurător, dar și pentru că în cadrul procesului de producție este zero. Așa cum am amintit, sfecla de zahăr este recoltată cu multă grijă, astfel încât o mare parte din pământul din care este scoasă rămâne acolo, suprafața arabilă rămănând în mare parte nederanjată. Frunzele îndepărtate sunt lăsate pe sol ele devenind îngrăsăminte naturale, iar restul de sirop sau de melasă este folosit la obțăinerea hrănii animale de calitate.Sfecla are un conținut mare de apă care este salvat și refolosit în cadrul procesului de fabricație a zahărului. Un studiu elvețian din anul 2018 a demonstrat faptul că zahărul din sfeclă de zahăr are o compatibilitate mult mai mare cu mediul înconjurător decât zahărul din trestie de zahăr.