Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Produse bio
La data: 2021-05-28
Versatila pasta de condimente din Italia
Pesto-ul traditional provine din regiunea Ligura din Italia. Pesto este o pasta de condimente cruda, nefiarta, care este adesea amestecata cu paste sau gnocchi. Toate ingredintele principale provin din Italia – busuioc, ulei de masline extravirgin, branza si nuci de pin, sare de mare si toate legumele care sunt folosite pentru a face pesto rosu. Pestourile Rapunzel sunt fabricate in mod traditional intr-o companie de familie. Fabrica de pesto prelucreaza manual materiile prime de inalta calitate.
Busuiocul este cel mai important ingredient al clasicului pesto genovez. Majoritatea bucuiocului pentru pesto de inalta calitate provine din Liguria. Cele mai importante zone de cultivare din aceasta regiune precum sunt Prá near Genua, Celle, Albena si Andora near Sabona precum si Sarzana aproape de La Specia.
Pesto clasic Genovese se face numai cu busuioc, ulei de masline presat la rece, nuci de pin, usturoi, pecorino, parmezan si putina sare. Busuiocul are cea mai mare actiune de condimentare atunci cand este recoltat proaspat. Busuiocul uscat isi pierde cea mai mare parte din aroma tipica.
Retetele clasice de pesto variaza in functie de regiune. In loc de busuioc, se poate folosi ca baza si usturoiul salbatic, tarhonul, papadia, spanacul sau patrunjelul. Maslinele, ciupercile sau ardeii sunt, de asemenea, ingrediente populare. Daca rosiile uscate sunt folosite ca ingredient principal, se vorbeste despre pesto rosso (pesto rosu). Adaugarea de nuci confera pestoului o consistenta cremoasa. Pesto-ul clasic este facut cu pecorino sau parmezan sardin. Exista, de asemenea, variante de pesto vegan fara branza.
Producția, prelucrarea si consumul de pesto
Cel mai bine este cand busuiocul este spalat imediat dupa recoltare, uscate la aer si zdrobit cu putin ulei de masline. In pasul urmator, busuiocul este combinat intr-un mixer cu nuci, branza rasa, ulei de masline si alte ingrediente pana cand are consistenta potrivita.
In functie de reteta, se adauga rosii, ciuperci, porcini, piper, condimente sau ierburi aromate. Ulterior, pesto-ul este umplut in borcane. La final, se adauga un strop de ulei de masline pentru a conserva pesto-ul cat mai mult timp. In cele din urma, borcanele sunt pasteurizate.
Pesto este macat cu paste. Spaghetele, de exemplu, se potrivesc excelent cu pesto, dar si tagliatelele si torchietta pot fi consumate cu pesto. In Liguria, pesto este adesea servit cu paste traditionale trofie si testaroli.
Pesto poate fi consumat de asemenea intins pe paine – asa era consumat de catre romani. Cand este folsit ca pasta pentru condimentare, acesta rafineaza mancarurile si sosurile mediteraneene.
Sfat: odata ce borcanul de pesto este deschis, acesta trebuie refrigerat si consumat destul de repede. Un strat de ulei de masline deasupra pestoului il protejeaza impotriva oxigenului si va pastra pestoul deschis mai mult timp.
Un pesto bun este facut cu ingrediente de inalta calitate. Amestecurile ieftine inlocuiesc uleiul de masline extravirgin cu ulei de floarea soarelui si pot folosi branza si nuci diferite, mai ieftine. De aceea, merita sa aruncam o privire mai atenta la lista ingredintelor.
Ce face ca pestoul de la Rapunzel sa fie atat de special
Istoria Pestoului
Pesto provine initial din Italia. Prima dovada a pastei de condimente aromatice se gaseste intr-o carte de retete din 1863. Cu toate acestea, radacinile pesto-ului dateaza probabil din Roma antica. In acea perioada, erau deja cunoscute pastele reci de condimente, cum ar fi moretum, un sos de branza cu ierburi. Un alt sos roman, asa-numitul garum cu baza sa de ulei, este ,de asemenea, adesea considerat a fi pesto-ul original.
Pesto a devenit foarte popular in Statele Unite cand actorul Frank Sinatra a promovat un producator american de pesto.
Pesto a fost adus in Germania in anii 1060, cand primii muncitori italieni au venit in tara. La acea vreme, s-au deschis numeroase restaurante italiene cu meniuri cu spaghetti al pesto