Favorite

Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont

închide

Vanilia Bourbon, Regina condimentelor

Vanilia Bourbon, Regina condimentelor

Publicat în: Produse bio
La data: 2024-02-13

Secretul aromei unice a vaniliei de Bourbon se datorează originii și prelucrării păstăilor de vanilie. Prelucrarea constă în mai multe etape, realizarea acestora necesitând mult timp și experiență. În cele ce urmează, vă vom prezenta pe scurt și vom menționa informațile cele mai importante legate de originea plantei de vanilie, de modul de procesare a fiecărei păstăi în parte, dar și cum se ajunge la produsul final, livrat spre comercializare.

Vanilia, o plantă cu cerințe aparte
Vanilia este o specie din familia Orchidaceae. Etimologia cuvântului este una dublă, franceză și spaniolă,”vanille” respectiv ”vanilla” care se traduce păstaie mică. Ambele denumiri provin din latinescul vagina. Din punct de vedere morfologic, planta de vanilie este o specie veșnic verde și cățărătoare care se folosește de alte plante, pentru a se dezvolta și a se întinde cu ajutorul rădăcinilor sale. Climatul pădurilor tropicale din Madagascar oferă condițile ideale pentru dezvoltarea acestor plante.

În octombrie începe perioada de înflorire și totodată o perioadă intensă de muncă. Perioada de înflorire se întinde pe trei luni de zile. Cu toate acestea, florile verzi-gălbui de vanilie se deschid într-o singură zi și doar pentru câteva ore. Tocmai de aceea este necesar ca polenizarea să aibă loc în decurs de câteva ore, pentru ca după câteva luni să se poată culege păstăile de vanilie. Dacă polenizarea nu are loc, florile se usucă și cad. Din cauza faptului că insectele care ar putea să realizeze polenizarea lipsesc din acea zona, polenizarea este una artificială, realizată de către agricultorii de acolo. Tot în perioada octombrie -noiembrie se cultivă plantele noi de vanilie, însă polenizarea și ulterior recolta de păstăi are loc abia după trei ani de la cultivare.

Recolta păstăilor începe în luna mai și durează 4 luni de zile. În această perioadă, agricultorii trebuie să verifice și să prindă momentul de maturare optimă ca să poată să le culeagă. Dacă păstăile sunt culese prea devreme, nu vor avea acea aromă unică și specifică, iar dacă sunt culese prea târziu vor plesni și nu vor mai fermenta.


5.00 din 6 voturi


5.00 din 7 voturi


4.33 din 6 voturi


0.00 din 0 voturi


Obținerea păstăilor de vanilie
Dimensiunea păstăilor ajunge la o lungime de până la 20 de centimetri, ele având o culoare verde-gălbuie. După recolatare, păstăile nu au aroma bogată sau culoarea maro specifică, acestea obținându-se abia după finalizarea procesului de prelucrare. Dintr-un kilogram de păstăi verzi de vanilie se obține, la finalul procesului de prelucrare, 200 de grame de vanilie ce poate fi consumată. Doar prin prelucrare păstăilor, vanilia va avea acea aroma intensă, devenind un ingredient ce poate fi întrebuințat în diferite preparate, precum în diferite creme delicioase sau în alte produse coapte.
Datorită parteneriatelor noastre cu agricultorii din zonă ce durează de mai mulți ani, suntem convinși că acestia urmăresc și că sunt doritori ca producția lor să fie de cea mai înaltă calitate bio. Astfel încât, vă putem asigura că în producția noastră nu există urme de pesticide. Producția noastră nu este doar certificată ecologic, ci începând cu anul 2020 este un produs certificat Rainforest Alliance.

Compoziția păstăilor de vanilie.
Gustul unic al vaniliei se datorează, în primul rând, vanilinei. O păstaie de vanilie conține în mod normal între 1-3% vanilină. În cazul producției certificate ecologice, precum cea de la Rapunzel, conținutul de vanilină poate să fie și mai mare de atât. Pe lângă vanilină, păstaia de vanilie conține peste alte 100 de arome, zahăr, grăsime și substanțe minerale care împreună cu vainilina dau gustul caracteristic al vaniliei, nu degeaba fiind numită și regina condimentelor.

Originea. Din Mexic și America Centrală spre Madagascar și La Reunion.
Vanilia provine original din Mexic și din America Cetrală. Chiar și aztecii erau constienți de proprietățile vaniliei, astfel încât îi prețuiau valoarea. În Europa a ajuns prin expedițile spaniole, devenind astfel un produs căutat din acea vreme. Dat fiind faptul că la început, vanilia era cultivată doar într-o anumită regiune din lume, aflată sub dominație spaniolă, acestia dețineau monopol pe comercializarea acesteia. Începând cu secolul XIX, deaorece devenea din ce în ce mai căutată, vanilia a ajuns să fie plantată și în alte zone ale lumii, pentru a asigura producția necesară cererii.

La început nu se cunoșteau cauzele, pentru care nu se puteau obține recoltele de păstăi de vanilie, doar mai tâziu s-a descoprit că polenizarea florilor era făcută de anumite insecte, endemice zonei Mexicului și Americii Centrale care lipseau din alte zone tropicale, unde a fost cultivată planta. Odată ce cultivatorii și-au dat seama că pot poleniza artificial florile, acest lucru nu a mai reprezentat o problemă. Pentru o lungă perioadă de timp, insula La Reunion era zona cu cea mai mare producție și furnizorul principal de vanilie. Mai mult decât atât, în acea vreme insula se numea Bourbon, astfel încât a dat numele vaniliei, vanilie Bourbon. În zilele noastre cele mai mari plantații de vanilie se află pe teritoriile din zona oceanului Indian, precum Madagascar sau insula La Reunion.

Promoții produse bio

-25%

0.00 din 0 voturi

-30%

0.00 din 0 voturi

-10%

5.00 din 3 voturi

-5%

0.00 din 0 voturi

-50%

0.00 din 0 voturi

-15%

5.00 din 4 voturi

Mustar dulce bio Dennree, 200ml

14.4612.29 lei

adaugă în coș
-5%

5.00 din 1 vot

-10%

0.00 din 0 voturi

-5%

0.00 din 0 voturi

-5%

0.00 din 0 voturi

-10%

5.00 din 1 vot

-5%

0.00 din 0 voturi

Nectar de caise bio Hollinger, 1L

25.7324.44 lei

adaugă în coș
© 2013-2024 Biogama Distribution SRL
Magazin certificat Ecologic RO-ECO 008