Pentru a adauga produse în lista de favorite trebuie să fiți logat(ă).
Click aici pentru login sau aici pentru creare cont
Publicat în: Produse bio
La data: 2022-10-19
De fapt, indienii ar fi trebuit să inventeze muștarul. Arheologii presupun că planta de muștar era deja cultivată pe subcontinentul indian în urmă cu 3.800 de ani. Dar romanii au fost cei care au avut primii ideea de a transforma semințele de muștar într-un condiment. Mai întâi, semințele de muștar conservate în oțet erau măcinate fin. Apoi le-au amestecat cu piper, chimen, leuștean, cimbru, oregano, mărar, ceapă și miere. În cartea veche de bucate "De re coquinaria", este recomandată rețeta de mistreț la grătar sau la proțap. Tot datorită romanilor, muștarul și-a croit drumul peste Alpi. Mai ales în Galia, s-au plantat câmpuri de muștar lângă podgorii. Pentru o lungă perioadă de timp, hreanul și semințele de muștar au fost singurele condimente picante folosite de oamenii de rând din Europa Centrală. Odată cu căderea Imperiului Roman, provincia Galia s-a dezintegrat și ea. Când francii, burgunzii și germanii s-au luptat pentru supremație în această țară la sfârșitul secolului al V-lea, multe cunoștințe despre antichitate s-au pierdut. Doar câțiva călugări au fost interesați de scrierile antice ale romanilor și grecilor și au încercat să le păstreze pentru posteritate.
O lungă perioadă de timp, o rețetă romană de muștar a zăcut, de asemenea, în adâncurile bibliotecii mănăstirii Saint-Germain-des-Prés. A fost redescoperit de călugări abia în secolul al X-lea. Deoarece condimentul galben de la mănăstire încânta gustul nobilimii, a fost în curând foarte solicitat. În secolul al XIII-lea, regiunea franceză Burgundia s-a transformat în centrul cultivării muștarului în Europa. Capitala Burgundiei, Dijon, a fost considerată de atunci metropola muștarului. Acest lucru se datorează faptului că, in timp, consumul de muștar în Dijon devenise deja legendar în Evul Mediu. La o gală organizată de ducele de Burgundia în 1336, invitații au consumat peste 320 de litri de muștar într-o singură zi. Dar ducele nu numai că a comandat cantități mari de muștar, ci a instituit și standarde stricte de calitate pentru producția acestuia. Acesta este motivul pentru care muștarul Dijon este o delicatesă de aproape 600 de ani. Cu toate acestea, "muștarul tipic de Dijon", așa cum îl cunoaștem astăzi, există doar din 1752, când a fost creat de Jean Naigeon, care a folosit "verjus" în loc de oțet. Verjus este sucul strugurilor necopti și este mult mai blând decât oțetul. Acest lucru a atenuat nuanțele amare și a intensificat aroma.
14.41 lei
Stoc epuizat